Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Portulak

Portulak Portulaca oleraæa Linné subsp. sativa (Haworth) Thellung

Beskrivelse:
En etårig plante af Portulakfamilien (Portulacaceae) med kraftig, kødfuld, op til 1/2 m høj opret stængel med ovale, saftige blade og bleggule, femtallige blomster i bladhjørnerne. Der findes også en kulturform af portulak med store hvide eller mørkerøde blomster, der dyrkes som prydplante.
Blomstringstid:
juni-september
Oprindelse og udbredelse:
Portulak har været anvendt som grøntsag i umindelige tider og omtales bl.a. i ægyptiske skrifter fra faraonernes tid. Dens hjemsted kendes ikke med bestemthed, men menes at være Afrika eller Asien. En vudform med nedliggende stængel forekommer hyppigt i det sydlige Mellemeuropa som ukrudt i brakmarker.
Dyrkning og høst:
Portulak såes direkte på voksestedet i april på et solrigt sted i let havejord. Frøene spirer hurtigt, og efter en måneds forløb kan de første blade høstes.
Indholdstoffer og virkning:
Portulakblade indeholder forskellige vitaminer, bl.a. A og C, mineralstoffer, sakkarider og proteiner. De afhjælper appetitløshed, virker vanddrivende og dæmper produktionen af mavesyre. Portulak er en fortrinlig krydderurt, der giver nye kræfter i den vitaminfattige årstid.
Anvendelse:
Som krydderi anvendes udelukkende de unge, kødfulde blade. De har en frisk, lidt salt smag og kan tilberedes med en olie-eddike dressing til en dejlig forårssalat. Bladene kan også bruges i agurke- eller tomatsalat eller tilberedes som portulaksuppe på samme måde som kørvel- eller spinatsuppe. Ved kogning forsvinder smag og vitaminer, og bladene skal derfor altid tilsættes til sidst. Hakkede portulakblade er også godt i marinade eller mayonnaise til kød- og fiskeretter eller hårdkogt æg. En smule friskhakket portulakblade forhøjer velsmagen i retter med tomat, peberfrugter, løg, hvidløg og røget flæsk.

udskrivside