Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Purløg

Purløg Allium shoenoprasum Linné

Beskrivelse:
Purløg er en flerårig løgvækst af Liljefamilien (Liliaceae). Den vokser i tuer og kan blive mellem 15 og 50 cm høj. Blomsterne sidder i skærme og er rosafarvede eller violette.
Blomstringstid:
maj-august.
Udbredelse:
Purløg forekommer i to nært beslægtede former i de arktiske og tempererede zoner i Europa, Asien og Nordamerika. I Mellemeuropa findes purløg vildtvoksende i rydninger i bjergegne og langs floder.
Dyrkning og høst:
Purløg formeres ved frø eller deling af ældre planter. Den egner sig fortrinligt til at dyrke i bede, kasser og urtepotter. Tidlig purløg får man ved at dele en ældre plante og sætte den i potte allerede i november. Planten skal stå varmt og lyst, og vandes og gødes regelmæssigt. Den vitaminfattige vinterkost kan tilføres et værdifuldt tilskud med purløg, men bladene er i øvrigt anvendelige hele året.
Indboldsstoffer og virkning:
Purløg er rig på C-vitaminer (50-l00 mg i 10 g blade) og indeholder desuden karotin, B2-vitaminer, svovlholdige æteriske olier samt store mængder af natrium, kalcium, kalium, fosfor og jern. Purløg er befordrende for fordøjelsen, styrker appetitten og virker gavnlig på forhøjet blodtryk.
Anvendelse:
Som krydderurt anvendes udelukkende de friske, grønne blade. De smager og lugter af løg. Vildtvoksende purløg kan anvendes fra marts til maj. Som køkkenurt har den været kendt og værdsat siden oldtiden og har fra det 16. århundrede været udbredt i hele Europa.
Purløg anvendes overalt i Europa, Kina, Indien og Nordamerika som grønt drys til maden. Purløg skal klippes fint og kan bruges til alle retter, hvor der skal benyttes løg. Særlig velegnet til ægretter, flødesovs, suppe, rå grøntssagssalat, kartofler, mayonnaise og kryddersmør og som grønt drys på smørrebrød.
En særlig lækker kylling får man, hvis man først krydrer med salt og peber og dernæst smører kyllingen indvendigt med en fuldmoden camembert blandet med hakket purløg, hakket persille og i fed knust hvidløg. Steges i smør ca. 40 min.

udskrivside