Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Ramsløg

Ramsløg Allium ursinum (Det betyder bjørneløg)

Beskrivelse:
Ramsløg har vi haft lige siden bondestenalderen og højst sandsynlig før, så det er ikke en plage, som er påført os udefra, det er en gedigen dansk plante. Planten er hjemmehørende i det meste af Europa og helt over til Kaukasus. Op gennem tiderne har den været værdsat af mange, og selv i dag kan man købe den på torvet i både Frankrig og Italien.
Ramsløg er en løgplante med et langt smalt løg og langstilkede elliptiske grundstillede blanke grønne blade. De kommer frem i februar/marts måned og visner ned efter frugtsætning.
I maj måned blomstrer ramsløg med fine, hvide stjerneformede blomster samlet i en åben skærm, som sidder på en trekantet stilk. I modsætning til mange andre løg dannes der ikke yngleknopper på ramsløg.
Efter afblomstringen danner den frugter, som er trerummede kapsler med små sorte frø. Når frøene er modne, bliver stænglen slap og lægger sig på jorden. På den måde er frøene gjort lettilgængelige for myrerne, som efterstræber dem på grund af deres olieindhold. Dermed sikrer myrerne sig mad, og planten bliver spredt.

Blomstringstid:
Februar/Marts måned

Oprindelse og udbredelse:
Ramsløg er på mange måder en forkætret plante, den lugter skarpt og kan brede sig voldsomt. Der går da også mange historier om, hvordan denne stinkende plante er kommet til Danmark. Spanske soldater skulle have slæbt den til Risskovene ved Århus i 1808, og tyske soldater skulle også have bragt den ind i landet i 1848, nærmest for at ødelægge vores skove. Men historierne har ikke noget særligt på sig.

Dyrkning og høst:
Hvis man har planten stående i haven, kan man grave den op, dele den og f.eks. plante den i række, så man har mere styr på den, når den skal høstes. Ramsløg kan også sås. Enten kan man høste sine egne frø eller købe dem. Frøene udsås med ca. 1 cm mellem frøene og i en dybde på ca. 1 cm. Skal sås i efteråret eller det allertidligste for­år.
Der vil så kunne høstes i 2. eller 3 vækstsæson, og så har man grønt de næste mange år. Man kan naturligvis også sætte løgene i potter eller kasser og så tage dem ind i varmen i det helt tidlige forår. Drevne planter er fine til det tidlige grønne drys.

Indholdstoffer og virkning:
Ramsløg er andet end til pryd i natur og have, den bruges i mange lande som grønsag, og den har så mange kvaliteter, at den er værd at tage ind i dyrkningen. For det første smager den godt tilberedt på den rigtige måde, men for det andet har den et meget stort C-vitaminindhold, faktisk mere end 10 gange så meget som citroner. Den indeholder også stoffer, der både virker antibiotisk og samtidig er med til at styrke immunforsvaret.

Anvendelse:
Ramsløg kan bruges til mange retter i køkkenet, men det er de unge blade, som har den fineste smag. Bladene eller hele planter kan dampes og spises som tilbehør, de kan snittes og bruges i wokretter, unge friske skud kan bruges i salater, de kan hakkes fint og f.eks. blandes i en sellerikartoffelmos, og man kan bruge bladene som et fint krydderi.

Som Lægeplante er den betændelseshæmmende og god ved kredsløbsproblemer , leverlidelser, afslabbende, ideel forårsgrønsag til at sætte sving i stofskiftet

udskrivside