Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Røllike

Røllike *

Beskrivelse:
Almindelig Røllike (Achillea millefolium) er en staude med en stiv, opret vækstform. Stænglen er sej og lidt håret. Bladene er lancetformede og 2-3 gange fjersnitdelte (millefolium betyder tusindbladet og hentyder til de karakteristiske blade på planten). Blomstringen sker juli - september. Blomsterne sidder i en tæt halvskærm, hvor småkurvene er 3-4 mm brede med 4-5 hvide eller sjældnere: lyserøde randblomster. Planten producerer mængder af spiredygtige frø hvert år.

Ikke-synlige træk Origanum vulgare.
Denne art som findes vild i den danske natur er desværre den som oftes sælges som oregano i Danmark. Den dur ikke i mad efter vores mening! Til gengæld er det en stor flot meget levedygtig staude, der er god til insektlivet, og velegnet medicinsk. Smagen er ikke særlig god, men man bliver vældig søvnig af den.

Størrelse
0,30 × 0,50 m (30 × 15 cm/år).

Hjemsted.
Planten findes på tør eller fugtig næringsrig sand- eller humusbund, dvs. næsten overalt: på enge, græsplæner, vejkanter, overdrev, strandenge osv.

Anvendelse.
Almindelig røllike er en gammel lægeplante, der indeholder mange aktive stoffer f.eks. æterisk olie bestående af bl.a. kamfer, cineol og chamazulen. Herudover indeholder planten achillein, garvestoffer, isovaleriansyre, salicylsyre, asparagin, flavonoider og harpiks. Røllike er på grund af de nævnte virkninger blevet brugt ved febertilstande og infektion, f.eks. ved forkølelse og influenza.

Medicinsk
Planten er ikke giftig, men ved indtagelse af meget store doser giver den hovedpine og svimmelhed. Nogle mennesker reagerer allergisk overfor røllike, og gravide skal undgå at indtage planten.

udskrivside