Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Rønnebær

Rønnebær Sorbus aucupana Linné var. moravica Zengerling

Beskrivelse:
Røn er et op til 15 m højt træ af Rosenfamilien (Rosaceae) med slank stamme og let kegleformet eller oval krone. Bladene er ulige finnede med savtakkede småblade. De små, femtallige blomster sidder i skærmugnende stande, og de gule eller orangefarvede bær er spiselige og smager let syrligt.
Oprindelse og udbredelse:
Vild røn forekommer overalt i Europa, Asien og Nord-vestafrika, og rønnebær har været anvendt siden oldtiden. Almindelig røn, som vi kender bedst herhjemme, stammer muligvis fra Bøhmen.
Dyrkning og høst:
Røn er et meget nøjsomt træ, der kan trives på mager sandbund. Man formerer træet ved forædling af forskellige vildtvoksende arter. Efter tre års forløb bærer træet frugt, og de modne bær er både dekorative og velsmagende.
Indholdsstoffer:
Frugten er rig på C-vitamin (optil 500 mg i 100 g bær) og indeholder desuden karotin, Ca. 14% sorbit, æble-, sorbin- og parasorbinsyre, garve- og bitterstoffer og pektin. Rønnebær virker lettere afførende, galde- og vanddrivende og er især fortrinlige som krydderi til tungtfordøjelige retter.
Anvendelse:
I husholdningen anvendes rønnebær friske eller tørrede. Vitaminindholdet er selv i tørrede bær relativt højt. Frugten bruges især til marmelade, saft og gelé, men friske eller tørredé rønnebær kan også anvendes til sovs, vildtretter og flæskesteg. Hjemmelavet frugtvin får en pragtfuld smag, hvis man tilsætter friske rønnebær, i Tyskland bruges rønnebær også til brændevin, og her er opskriften på en vitaminrig likør.

Rønnebærlikør:
200 g rønnebær, 0,8 l finsprit, 1 l destilleret vand, 1 kg sukker, 1/2 l vand.
Rønnebærrene renses og skylles og står lunt i 8 dage med sprit og destilleret vand. Derpå sies bærrene fra, presses grundigt, og saften hældes tilbage. 1 kg sukker opløst i 1(2 l vand tilsættes, og likøren hældes på flasker, der ikke bør åbnes de første to måneder.


Andre arter: Også frugten af tarmvrid-røn (Sorbus torminalis (Linné) Crantz) og aksel-røn (Sorbus ana (Linné) Crantz) kan anvendes i husholdningen.

Frugter af forskellige Sorbus-arter:
øverst tv.: Sorbus torminalis
øverst th.: Sorbus aucupana
Nederst tv.: Sorbus ana
Nederst th.: Sorbus domestica

udskrivside