Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Rosmarin

Rosmarin Rosmarinus officinalis Linné

Beskrivelse:
Rosmarin er en 1/2 m høj plante af Læbeblomstfamjlien (Lamiaceae eller Labiatae) med smalle, læderagtige blade, der er mørkegrønne på oversiden og beklædt med små gråhvide dun på undersiden. De lysviolette eller blegblå blomster sidder i bladhjørnerne og har kun to støvblade. Hele planten lugter svagt af kamfer.
Udbredelse:
Rosmarin er en af de kendteste planter i den sydeuropæiske flora. Man møder den overalt i Spanien, Frankrig, Italien, Grækenland og Jugoslavien, og den optræder også ved Sortehavets kyster.
Rosmarin kan ikke tåle frost, og derfor dyrkes den herhjemme oftest i urtépotter. Det er en ældgammel læge- og krydderurt, som har spillet en stor rolle i den folkelige overtro.
Dyrkning og høst:
Man kan så rosmarin, men det er lettere at tage stiklinger af ældre planter og lade dem slå rødder i sand eller fugtig havejord først på sommeren. Planten kan ikke tåle frost og bør derfor graves op og overvintre i kælderen eller i et køligt rum. Bladene samles i juni-august og tørrer i skygge eller ved kunstig varme, som dog ikke må overstige 35 grader.
Indholdsstoffer og virkning:
Rosmarinblade indeholder op til 2% æterisk olie (cineol og borneol), ca. 8% garvestof, fytonsider, bitterstof, saponiner og harpiks. I små portioner, f.eks. som krydderi, stimulerer rosmarin afsondringen af mavesaft, virker galdedrivende og appetitvækkende, dulmer nerver og krampetilstande i mave-og tarmkanal og hæmmer bakterievækst.
Anvendelse:
Som krydderi anvendes de friske eller tørrede blade. De lugter sødligt, lidt kamferagtigt, og smager bittertaromatisk.
Rosmarin benyttes først og fremmest i det franske, spanske og italienske køkken, ofte sammen med andre krydderurter, men også i andre lande anvendes planten med forkærlighed. Den bruges bl.a. i suppe, salat, fiskeretter, til lamme- og flæskesteg, vildt, sovs og pølser. Rosmarin skal anvendes med måde, 1 tsk. er nok til 4 portioner. En rosmarinkvist i trækullene giver grillretter en meget pikant smag. Også i parfume- og medicinalindustrien anvendes rosmarin af og til. Rosmarin skal opbevares i mørke glas med tætsluttende låg og kan holde sig Ca. et år.
Vigtigt:
Større mængder rosmarinblade er giftige, og gravide kvinder bør helt undlade at bruge dette krydderi.

udskrivside