Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Rude

Rude Ruta graveolens Linné

Beskrivelse:
Rude er en flerårig urt, der tilhører familien af samme navn (Rutaceae). Stænglen er nøgen, ofte træagtig, og stærkt forgrenet i toppen. De ret tykke blade er 2 eller 3 gange fjersnitdelte, og holder man dem op mod lyset, kan man tydeligt se oliekirtierne som små prikker. De små grøngule blomster sidder i kvastlignende skærme. Frugten er en kapsel, der indeholder talrige frø.
Blomstringstid:
juni-september.
Oprindelse og udbrenelse:
Rude stammer fra det sydlige Middelhavsområde og dyrkes overalt i de sydlige dele af Europa. Som lægeplante har den spillet en stor rolle såvel i oldtiden som i middelalderen, og den dyrkedes hyppigt sammen med salvie.
Dyrkning og høst:
Rude kan såes i haven i 3 cm dybe riller, eller man kan udplante forkultiverede stiklinger, når disse er omkring 10-12 cm høje. Bladene plukkes i maj eller juni og tørrer i skygge.
Indholdsstoffer og virkning:
Rudeblade indeholder æterisk olie, glykosidet rutin, der styrker hårkarrene, garve- og bitterstoffer samt furokumarin, der i større mængder har den kedelige virkning, at det gør huden mere modtagelig for solskoldning. Bladene virker desuden stimulerende på appetitten, fordøjelsesbefordrende og lettere vanddrivende. Større mængder kan være giftigt. Rude har i tidligere tider været anvendt som abortfremkaldende middel.
Anvendelse:
Friske eller tørrede, knuste blade anvendes i husholdningen. Veltørrede blade skal være lysegrønne og sprøde. De smager let bittert, og især de friske blade er meget aromatiske. Rude bruges ret sjældent og skal kun anvendes i ringe mængde, 1 lille teskefuld pr. 1/2 kg er nok. Et stykke smørrebrød med rudeblade tager den dårlige ånde, når man har spist hvidløg, og friske, finthakkede blade kan bruges i salat, sovs og kryddersmør. Salvie og rude kan bruges til fårekød, og svinekød krydret med rude, timian, laurbær og enebær giver en smag, der minder om vildt. Friske rudeblade skal ikke koge med, men tilsættes den færdige ret. Også i parfumeindustrien og ved likørfremstilling anvendes rudeblade.
Vigtigt:
Rude er en vigtig lægeplante, der endnu mange steder anvendes som naturmedicin mod krampe; hysteri og underlivssygdomme, men den bør ikke bruges af gravide kvinder, og ved indsamling af blade skal man være opmærksom på, at mange er overfølsomme overfor den friske plantesaft, som kan fremkalde hududslet.

udskrivside