Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Salatsennep

Salatsennep Eruca sativa Miller

Beskrivelse:
Salatsennep er en et årig plante af Korsblomstfamilien (Brassicaceae eller Cruciferae), som bliver mellem 20 og 50 cm høj og har lyreformede, fjersnitdelte grundblade. Blomsterne er hvidgule med violette årer. De 15-40 mm lange skulper sidder tæt op til stænglen og har et langt, kraftigt næb.
Blomstringstid:
maj-juni.
Oprindelse og udbredelse:
Salatsennep vokser vildt i Middelhavsområdet, Lilleasien, Armenien og Afganistan. Det er en ældgammel kulturplante, hvis påfaldende lugt og smag også værdsattes af de gamle romere. I vore dage dyrkes den i Asien til udvinding af olie, i Indien til sennepfremstilling og i Europa som salatplante og krydderurt. Især i Frankrig anvendes den i udstrakt grad.
Dyrkning:
Salatsennep foretrækker næringsholdig sand- og lerjord og må ikke få frost. Som salatplante dyrkes den lige som havekarse.
Indholdsstoffer og virkning:
De små, glatte, brune frø indeholder ca. 32% stærkt-smagende olie, som hovedsageligt består af erucasyre, og som udvindes og bruges lige som rapsolie. Salatsennep er fortrinlig til diætkost.
Anvendelse:
Den olie, der fremstilles af planten i Asien, er gylden eller gulbrun og mister sin krydrede smag efter et halvt års opbevaring. I Indien anvendes den ofte til syltning af grøntsager. I de senere år er denne gamle kulturplante begyndt at komme på mode igen. Oprindeligt dyrkedes den kun med henblik på olieudvinding, men efterhånden finder den pikant smagende urt vej til mange køkkener.
De saftige, unge blade anvendes finthakket lige som purløg til smørrebrød og kolde anretninger eller marinader. Hele blade kan bruges som garniture til kødretter og giver en pikant smag i salater. Planten indeholder foruden vitaminer også mineralsalte og organiske syrer og er et virkningsfuldt middel mod forårstræthed og appetitløshed.
Andre arter:
I Nordamerika, England og Frankrig dyrkes også den nærtbeslægtede vinterkarse (Barbarea vulgaris R. Brown), der anvendes som krydderurt i salater. De grønne blade har som så mange andre køkken- og krydderurter et stort indhold af C-vitaminer og er derfor et værdifuldt tilskud til ernæringen.

udskrivside