Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Salvie

Salvie Salvia officinalis Linné

Beskrivelse:
Salvie er en knap meterhøj, stærkt forgrenet halvbusk af Læbeblomstfamilien (Lamiaceae eller Labiatac). Bladene er lancetformede, rynkede og grågrønne eller sølvgrå. Både blade og de unge skud er beklædt med små dun. Blomsterne kan være blåviolette, rosa eller hvide og sidder i mellembrudte aks.
Blomstringstid:
juni-juli.
Oprindelse og udbredelse:
Salvie hører hjemme i Middelhavsområdet og findes udbredt i Sydfrankrig, Italien, Grækenland og Dalmatien. De gamle romere anvendte salvie som krydderurt, og herom kan vi læse i den berømte kogebog af Apicius Caehus, hvis opskrifter den dag i dag benyttes i mange italienske køkkener. Planten dyrkes overalt i Syd- og Mellemeuropa.
Dyrkning og høst:
Salvie skal have tør, kalkholdig jord og varme. Formeringen foregår tidligt om foråret ved frøkast eller ved deling af ældre planter. Den trives godt både i stenhøj, som kantplante eller i altankasse. Bladene høstes før blomstringen ved middagstid i tørt vejr, og de tørrer først i skygge og derefter ved kunstig varme, dog ikke over 35%. Man kan høste af planten et par gange om året. Om vinteren tildækkes planten med halm eller blade, og om foråret skæres den ca. 15 cm ned.
Indholdsstoffer og virkning:
Salvieblade indeholder op til 2,5% æterisk olie, der bl.a. består af thujon, salviol og kineol, desuden forekommer store mængder garvesyre, bitterstoffer og nikotinsyreamid. Salvie anvendes mod fordøjelsesforstyrrelser, indvirker på galde- og leverfunktion, virker svedhæmmende og kan også benyttes som bakteriedræbende mundvand, da den modvirker sygdomsfremkaldende mikroorganismer.
Anvendelse:
Som krydderi anvendes især de tørrede blade og kviste. Veltørret Salvie skal være grågrøn eller sølvgrå og dufte stærkt aromatisk. Bladene smager krydret, lidt snerpende og bittert.
Salvie kan anvendes alene eller i krydderiblandinger. De friske eller tørrede blade egner sig især til fåre- og lammekød, kalvekød, fisk (ikke mindst ål), hakket kød og fjerkræfyld. Friske salvieblade smager dejligt til farseret kalvebryst, til svinekoteletter og som drys over brasede kartofler. Italiensk kryddersmør laves med salvie, persille, pebermynte og isop, og en meget pikant krydderiblanding får man af salvie, pebermynte, rosmarin, bønneurt, merian, oregano og basilikum. Salvie smager ret krydret og bør derfor anvendes sparsomt, et frisk blad eller en knivspids tørret salvie er nok til 4 portioner. Salvie passer fint sammen med løg og hvidløg.
Andre arter:
Foruden ægte salvie forekommer en anden art, S. sciarca Linné, skarleje der også kan benyttes som krydderi. Den smager lidt muskatagtigt eller ganske svagt af lavendel.

udskrivside