Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Judasøre og sejhat

Judasøre Hirneola auricula-judae (St. Amans) Berkeley

Beskrivelse, udbredelse og anvendelse:
Judasøre er en svamp af Aunculanaceae-familien, som hyppigt forekommer på gamle hyldetræer, men kan dog også vokse på andre løvtræer. Slægten omfatter ca. 10 arter og er udbredt over hele verden. I fugtigt vejr danner svampene ørelignende, ofte bølgede og nærmest geléagtige frugtiegemer, der hyppigt vokser ind i hinanden. I fugtig tilstand er svampen kastaniebrun og ret gennemsigtig, tørret er den sort eller gråbrun og stenhård, men svulmer op igen, hvis den lægges i vand.
Judasøre vokser hele året, men samles bedst fra august til marts på gamle eller døde hyldetræer. I Kina og Japan dyrkes svampen, og skønt den ikke smager af ret meget, er den meget anvendt i madlavningen på grund af sin geléagtige konsistens.

SejhatLentinus edodes (Berkeley) Singer

Beskrivelse, oprindelse og udbredelse:
Sej hat, der hører til østershatfamilien (Poly-poraceae), er en fremragende spise- og krydderisvamp, som hører hjemme i den tempererede zone i østasien og dyrkes i Kina og Japan og enkelte steder i Europa. Findes på træstammer i løvskov. Den brune sejhat kan blive mellem 5 og 10 cm i gennemsnit. Efter indsamlingen tørrer den et døgn, og derved ændres hverken farve eller form. Herhjemme kan den købes i specialforretninger under navnet shutake. Kødet er fastere og mere mættende end champignon.

Virkning og anvendelse:
Svampen modvirker for store ophobninger af kolesterol i legemet, og kan derfor til en vis grad forhindre åreforkaikning. Den kan anvendes tørret som krydderi, eller man kan opbløde den i vand og bruge den i stuvning.

øverst: Hirneola auricula-judae
Nederst: Lentinus edodes

udskrivside