Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Spansk peber

Spansk peber Capsicum ann uum Linné

Beskrivelse: En etårig, glat, forgrenet plante af Natskyggefamilien (Solanaceae) med ægformede, langstilkede blade og hvide eller violette blomster. Frugten er et nedhængende eller opretstående hult bær af forskellig størrelse og farve, men bliver sjældent over 15 cm langt.
Oprindelse og udbredelse:
Planten stammer fra Mexiko, men dyrkes overalt i verden, hvor de klimatiske betingelser er til stede.
Høst:
Når frugten er moden, er den rød og ret tyndskallet. Skal den anvendes til krydderi, høstes den, når den er fuldmoden, dvs. når den røde farve begynder at blive gul, idet indholdet af aromatiske stoffer da er størst. De høstede frugter bindes sammen i stilkene og hænges til tørre i solen eller på et tørt sted. Senere fjernes frøstolen, og det tørrede frugtkød stødes, males og presses til sidst gennem en fintmasket si. Dette pulver danner grundlag for forskellige former for paprika.
Indholdsstoffer og virkning:
Peberfrugten indeholder sukker, protein, det stærkt smagende alkaloid capsaicin, farvestof (karotinoid), æterisk olie, A-, B- og C-vitaminer samt for visse arters vedkommende mere eller mindre mængder nikotinsyre.
Anvendelse:
Peberfrugten kan anvendes som grøntsag, når man bruger den umodne eller knap modne frugt, og som krydderi, når den er fuldmoden. Den skarpe pebersmag afhænger af indholdet af capsaicin, som kan variere fra art til art. Paprikapulver er et meget anvendt krydderi ikke alene i husholdningen, men også i levnedsmiddelindustrien bl.a. ved fremstilling af salamipølser og visse former for ost, tomatketchup, marinader og sennep. I husholdningen anvendes paprika især til alle former for ungarsk gullasch, til suppe og osteretter. Krydderiet passer fint sammen med hvidløg, løg, kommen og merian.

Esterhåzy-Bøf:
600 g oksefilet (4 skiver), 1 spsk. svinefedt, salt, peber, 1 spsk. rosenpaprika, 1 bundt persille, 2 grønne peberfrugter, 2 løg, 3/4 i kødsuppe eller bouillon, 1 spsk. citronsaft, 1/2 dl rødvin, 1 1/2 dl sur fløde.
Kødet brunes let på begge sider i det varme fedtstof, tages op og krydres med salt, peber og paprika. Løg og peberfrugter hakkes og svitses i fedt, bouillon hældes over og kødet lægges i igen. Koger svagt under låg i ca. 20 min. Så tages kødet op og holdes varmt, mens sovsen smages til med vin, citronsaft og sur fløde. Sovsen hældes over kødet, og retten drysses med hakket persille. Serveres med ris, makaroni eller flutes.

udskrivside