Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Spidskommen

Spidskommen Cuminum cyminum Linné

Beskrivelse:
En etårig urt af Skærmblomstfamilien (Apiaceae eller Umbelliferae), som minder meget om almindelig kommen. De hvide eller rødlige blomster sidder i dobbeltskærm, og frugten er et olieholdigt frø, der ved modning deler sig i to.
Blomstringstid:
april-juni.
Oprindelse og udbredelse:
Planten stammer fra Æthiopien og var i det gamle Ægypten især kendt som lægeurt. I ægyptiske pyramider har man fundet frø af spidskommen. I dag dyrkes den i stor stil i Indien, Iran, Tyrkiet, Indonesien, Marokko og Ægypten samt i Sydeuropa, først og fremmest på Sicilien, Malta og Cypern.
Dyrkning:
Spidskommen dyrkes på samme måde som almindelig kommen. Den foretrækker dog lidt mere varme og dyrkes derfor kun i sydlige områder. Planten formerer sig ved selvsåning, og forkultur er ikke nødvendig.
Indboldsstoffer og virkning:
Spidskommen indeholder indtil 3% æterisk olie, som dog i sin sammensætning adskiller sig væsentligt fra almindelig kommen. Desuden indeholder den bitterstoffer og andre stærkt smagende substanser. Afkog af spidskommen virker stimulerende på appetitten, befordrer afsondring af mavesaft og letter oppustethed.
Anvendelse:
Som krydderi anvendes frøene hele eller pulveriserede. De har en gennemtrængende, ubehagelig lugt og temmelig stærk smag. Frøene er grågrønne, mens det malede pulver er grønbrunt. Spidskommen anvendes især i Indien, Indonesien, Sydeuropa, Afrika og Nordamerika. Det er en meget brugt ingrediens i karry og i indonesiske og sydamerikanske krydderiblandinger. Malede kommenfrø anvendes til at krydre indonesisk reistafel, chili con carne, ost og røgvarer samt konserves, men krydderiet skal anvendes sparsomt. Det er et fortrinligt krydderi sammen med andre krydderurter til fremstilling af mavebitter.
Malet spidskommen kan holde sig Ca. 1 år.

udskrivside