Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

(Spansk peber småfrugtet)

Spansk peber, småfrugtet Capsicum annuum Linné »microcarpum«

Beskrivelse:
Denne peberfrugt er »lillebror« til 'den forannævnte, idet de begge tilhører samme botaniske art Capsicum annuum. Den hører hjemme i det subtropiske Amerika, hvor de oprindelige indbyggere dyrkede og anvendte den, længe før landet blev opdaget af europæere. Peberfrugter findes i et utal af varianter og dyrkes overalt på jorden. Det, vi normalt forstår ved peberfrugter, er de store grønne eller røde, mildtsmagende frugter, der anvendes både som selvstændig grøntsag og som dekorativ garniture. Men der findes mange andre arter, som regel med mindre frugter og som oftest meget stærke i smagen. Fælles for dem alle er dog, at de er peberfrugter og ikke paprika, som de tit, men fejlagtigt kaldes, idet paprika blot er fællesbetegnelse for det pulver, der fremstilles af tørrede peberfrugter.
Anvendelse:
Alle arter af småfrugtet peber er overordentligt stærke, og det skyldes et stof, capsaicin, der især findes i de saftige frøstole. Også frugtens form varierer meget, lige fra lange, spidse hylstre til små, kuglerunde bær, og farven spænder fra rød over gul til grøn eller violet.
Herhjemme er den mest kendte af de småfrugtede peberfrugter nok den, der udvikler små røde eller gule bær og bruges som prydplante, der forhandles i urtepotter.
Den småfrugtede peber anvendes mest i Sydeuropa, især Bulgarien, Ungarn, Italien og Spanien. Den bruges både frisk og syltet med eddike. I Frankrig lægger man små, grønne peberhylstre i stærk alkohol, som efter et par måneders lagring udvikler sig til en pikant, krydret snaps, der dog ikke kan anbefales som drik, men er fortrinlig til madlavning.

Koreansk kimtebisalat
1/2 kg kinakål eller hvidkål, 3 spsk. salt, 1 løg, 250 g ræddike, 2 fed hvidløg, 1 håndfuld små, grønne peberhylstre, 1 spsk. eddike, 3 spsk. olie, peber.
Kålen snittes fint, løget skæres i skiver og ræddiken rives. Tilsæt peberfrugt og bland godt. En marinade af olie, eddike og knust hvidløg hældes over. Alt fyldes i en lerkrukke og holdes i pres med en tallerken eller lign. Trækker et køligt sted 3-4 dage. Før servering krydres med nymalet peber.

udskrivside