Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Tandfri vårsalat

Tandfri vårsalat Valerianella locusta Linné

Beskrivelse:
Vårsalat er en lille vækst af Baldrianfamilien (Valerianaceae), der sjældent bliver mere end 40 cm høj. Stænglen er gaffelgrenet, og de små hvidblå blomster sidder i stande for enden af stænglens yderste forgreninger.
Kun den nederste bladroset anvendes som krydderi eller grøntsag.
Blomstringstid:
april-maj.
Udbredelse:
Vårsalat findes overalt i Europa, Vestasien og Nordafrika, fortrinsvis på marker, strandvolde og fugtige engstrækninger. Enkelte dyrkede former med større blade findes i Mellemeuropa, men herhjemme kendes kun få, vildtvoksende arter.
Dyrkning og høst:
Planten kræver ikke særlige jordbundsforhold. Sås den i juli-august, kan man høste af den om efteråret, eller man kan så i begyndelsen af oktober, så man han har frisk forsyning vinter og forår. Men da planten forekommer hyppigt herhjemme, er det nemmest at samle den i naturen.
Indboldsstoffer og virkning:
Bladene indeholder store mængder C-vitamin (op til 60 mg i 100 g blade), en hel del karotin, Bl- og B2-vitaminer samt temmelig meget fosfor, kalcium og jern og desuden sukker, protein og fedt.
Den er et fortrinligt middel mod forårstræthed, vitaminmangel og fordøjelsesbesvær.
Anvendelse:
Som krydderurt anvendes kun de nederste bladrosetter af unge planter. Vårsalat tilberedes ligesom almindelig salat med olie, eddike, salt og peber og evt. finthakket skalotteløg eller knust hvidløg. Man kan også blanchere bladene og bruge dem som spinat som tilbehør til kødretter eller i suppe.

Blandet salat:
1 fast salathoved, 1 bladroset vérsalat, 30 g spæk eller bacon, salt, peber, citronsaft, 1 fed hvidløg.
Salat og vårsalat skylles, slynges og skæres eller rives i små stykker. Blandes og krydres med citronsaft, salt, peber og knust hvidløg. Spæk eller bacon skæres i små terninger, ristes på en tør pande og drysses over. Serveres straks med ristet brød.

udskrivside