Kimak´s Krydderurte leksikon - Gås

Vejbred - alle arter

Plantago sp. *

Beskrivelse:
De tre mest almindelige former er: Glat vejbred, der har ægrunde og glatte, buenervede blade - lancetbladet vejbred, der har mere aflange blade - og strandvejbred, der har smalle og kødfulde blade. For dem alle gælder det, at de har lange, trinde og bladløse blomsterstængler, der kan være store og kraftige. Bladene sidder samlet i roset, og herfra udgår de lange, bladløse blomsterstængler, der hver bærer en kortere eller længere akse med små, uanselige blomster. Frøene er yndede som fuglefrø.

Hjemsted.
Vejbred er uhyre almindelig og kan findes næsten overalt på græsmarker og grøftekanter. Også i haven er den et hyppigt ukrudt. Ikke uden grund har vejbred fået tilnavnet »de hvides fodspor« .

Anvendelse.
De unge blade bruges som gemyse med smør eller margarine og f.eks. et stykke koldt, kogt kød eller flæsk. Vejbredsstuvning er også velsmagende. Bladene renses godt i flere hold vand, koges til de begynder at blive møre, tages op og hakkes med kniv. Bag en hvid sauce op af smør, mel og mælk, fortynd eventuelt med lidt af kogevandet, og heri røres de hakkede vejbredblade. Til sidst smages til med salt og peber. Glimrende til stegt fisk eller stegt flæsk.

Madboller
Man kan også lave »vejbred-boller«, idet de kogte og hakkede vejbredblade røres sammen med kolde, presssede kartofler samt krydderier. Hertil sættes mel og æg. Bollerne koges i let saltet vand og serveres med sauce, hvid eller brun. Når bollerne er kolde, kan de vendes i æggehvide og rasp og steges.

udskrivside